Fűnyírás

Fűnyírás közterületen

Kerületünk közel 2,5 millió m2 nagyságú zöldterületein a fűnyírási munkálatokat Társaságunk ütemterv szerint végezi, annak érdekében, hogy minden területre eljutva elvégezhessük a kaszálást. A kerületben található zöldterület nagysága sajnos nem teszi lehetővé, hogy minden területen egyszerre kerüljön levágásra a fű. Igyekszünk minél hamarabb visszatérni a már korábban kaszált területekre. Zöldterület-fenntartási Osztályunk teljes kapacitással azon dolgozik, hogy kerületünkben szép, rendezett zöldterületek legyenek, ám ennek elérése még a megfelelő időjárási körülmények esetén is több időt vesz igénybe.

A kaszált területek jelentős részét mulcsozó technológiával vágjuk, amely technológia lehetővé teszi a tápanyag helyben maradását, a talaj vízmegtartó képességének és a talajélet feltételeinek javítását, a kevesebb CO2 kibocsájtást. Ennek a módszernek a lényege, hogy a levágott füvet nem dobja ki oldalra a fűnyíró, hanem egészen apróra vágva teríti szét maga alatt. A legújabb robotfűnyírók is ezt a technológiát alkalmazzák csökkentve az ökológiai lábnyomot.

A Főváros Önkormányzat tulajdonát képző, illetve a kezelésükben lévő közterületeken a fű nyírását a Fővárosi Önkormányzat megbízása alapján a FŐKERT Nonprofit Zrt. végzi.

A FŐKERT Nonprofit Zrt. által kezelt területek
– Lámpás út (II. Rákóczi Ferenc út – Csepeli út)
– Corvin út (HÉV kereszteződés – Védgát utca)
– Csepeli út (8655. sz. út – Budapest határ)
– Duna utca (Gubacsi híd – Ady Endre út)
– II. Rákóczi Ferenc ú (Szent István út – Budapest határ)
– Kossuth Lajos utca (Weiss Manfréd utca – Szent István út)
– Weiss Manfréd út (Kvassai híd – Corvin út)
– Szent István út (II. Rákóczi Ferenc út – Hollandi út)
– Teller Ede utca (Weiss M. utca- Posztógyár utca)
– Védgát utca (Corvin út – Gubacsi híd)

Bővebb információ: fokert.hu

Magáningatlannal kapcsolatos kötelezettségek

A 48/1994. (VIII. 1.) „a Főváros köztisztaságáról” Főv. Kgy. rendelet 3. § szerint:

Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni:
a) az ingatlan – beleértve az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletet is – és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, hó-eltakarításáról és síkosság mentesítéséről.