Ön itt van:    Home      Fogyasztóvédelem      Szavatosság 2.rész

Szavatosság 2.rész

2015-06-09
Kategória: Fogyasztóvédelem

Ahhoz, hogy minél hamarabb bizonyítani tudjuk, hogy hibás az, amit megvettünk, vásárlás után érdemes rögtön kipróbálni és ellenőrizni a terméket. Ebben a részben gyakori problémákat és hasznos tanácsokat olvashatnak.

Mennyi időn belül reklamálhatunk? Mikor évül el a szavatossági igény?

 • Az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) főszabálya szerint a szavatossági igény a vásárlástól számított egy év alatt évül el.
 • A fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés esetén a szavatossági idő hosszabb, az igény a teljesítés időpontjától számított két év alatt évül el.
 • Használt terméknél a felek rövidebb – de minimum egy éves – elévülési időben is megállapodhatnak.
 • Ingatlan esetén a kellékszavatossági igény a teljesítés időpontjától számított öt év alatt évül el.
 • kijavítás nem számít bele az elévülési időbe.
 • A termék kicseréléssel vagy kijavítással érintett része tekintetében a kellékszavatossági igény elévülése újból kezdődik.

Melyek azok az esetek, amikor az eladót nem terheli szavatossági kötelezettség?

Az eladó két esetben mentesülhet a szavatossági kötelezettség alól:

 • ha a hibát a vevő a szerződéskötés időpontjában ismerte;
 • ha a hibát a vevőnek a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.

Fontos, hogy az eladónak csakis a vevő által ismert, illetve egyértelműen felismerhető hiba vonatkozásában nincs kellékszavatossági felelőssége – és csak az ilyen jellegű hibákra mondják jogszerűen az eladók, hogy ezekre nincs szavatosság (és nem lehet emiatt a terméket pl. kicseréltetni).

Vonatkozik a szavatosság akciós vagy leértékelt árura?

A kereskedők gyakran hivatkoznak arra, hogy „az akciós vagy leértékelt árura nem jár szavatosság”. Az erre vonatkozó jogi előírások alapján azonban a leértékelt (akciós) termékkel kapcsolatban is van helye minőségi kifogásnak. Amennyiben a leértékelésre azért kerül sor, mert a termék hibás, és erről a vevőket az üzletben tájékoztatják, a szavatosság e hiba miatt nem illeti meg a vevőt, de a termék más hibája miatt igen (például: ha színhibás ruhákat áraznak le, a vevő rejtett varráshiba miatt eredményesen reklamálhat).

Kit terhel a bizonyítás?

 • Az eladó csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a vásárlás után keletkezett, például azért, mert a vevő nem rendeltetésének megfelelően használta a terméket.
 • A szavatossági idő első 6 hónapja – és a jótállás teljes időtartama – alatt az eladót terheli a bizonyítás.
 • Szavatosság esetében 6 hónap után a vásárlónak kell bizonyítania azt, hogy a hiba oka már a vásárláskor megvolt a termékben.

Ki viseli a költségeket?

 • Hibás termékek esetén a fogyasztó szavatossági igényének teljesítésével kapcsolatos költségek (pl. javítási díj) a kereskedőt – vagyis a vállalkozást – terhelik. Kivétel az az eset, ha a meghibásodás részben vagy egészben arra vezethető vissza, hogy a vásárló elmulasztotta a termékkel kapcsolatos karbantartási kötelezettségét, mivel ez esetben a vásárló viseli azokat a költségeket, amelyek felmerülése a karbantartási kötelezettségének elmulasztására vezethető vissza, de kizárólag akkor, ha rendelkezett a karbantartással kapcsolatos ismeretekkel, illetve a vállalkozás tájékoztatta őte tekintetben.

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

?

Rólunk

Cégünk, mely 2012. június 12. óta a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. nevet viseli, az önkormányzati tulajdonban lévő lakások, üzletközpontok, egyedi, nem lakás céljára szolgáló létesítmények és társasházi lakások, parkolóhelyek, garázsok kezelését, valamint a kerület 18 közoktatási intézményének, a Rákóczi Kert Civil és Közösségi Háznak, a Sport Szabadidő és Rendezvény Központnak, a Csepeli Piacnak, a Csepeli Strandnak és a Posztógyári Tanuszodának az üzemeltetését végezi...